Att välja ut och att välja glädje

Många människor som jag pratar med säger att de vill ha ett harmoniskt hem. Ett balanserat hem där både aktivitet och vila får rum.

Om du vill skapa ett balanserat och harmoniskt hem finns det några saker som kan vara bra att känna till: De fem elementen, yin och yang, kraftpositioner, chiflöde och stärkande symboler. Jag ska skriva en serie blogginlägg om alla dessa bitar men innan vi kommer så långt behöver du ta det viktigaste steget först; nämligen att välja ut och att välja glädje. 

Inom Feng Shui säger vi att ditt hem ska stötta dig – den du är idag och den du vill utvecklas till att bli. För att ditt hem ska kunna stötta dig behöver du först lära känna dig själv och veta vad du vill i livet och vad du tycker om. Det är bara när du vet vad du vill och vad du känner som du kan skapa ett hem som känns harmoniskt för just dig. Om du till exempel är en kreativ människa som skulle vilja utveckla din konstnärliga sida stärks den här delen av dig om du har penslar och papper framme på en hylla så att du ser dem varje dag. Då fungerar de som en påminnelse om att du tycker om att måla. I mitt exempel förutsätter jag dock att ditt konstmaterial står i en hylla som är städad och luftig och att det finns en plats för dig i ditt hem dit du kan gå och sätta dig för att måla. Om det däremot är så att dina penslar och ditt papper står på en hylla som är belamrad av andra saker som böcker, prydnader, en vissen krukväxt, högar av papper… då kommer du inte att kunna se ditt hobbymaterial på grund av allt annat som står i vägen.

eddy-klaus-33079-unsplash
Låt ditt hem stötta dig genom att omge dig med saker du tycker om.

Det är därför det är så viktigt att välja ut de sakerna i ditt hem som får dig att känna glädje och göra dig av med allt annat. Vissa saker kanske du behöver ha kvar på grund av att de har en funktion även om de inte direkt utstrålar glädje. Dessa saker kan förvaras i skåp eller lådor. När du skapar ett harmoniskt hem kan du ha som grundregel att alla ytor ska vara fria från saker, du börjar alltså med att plocka bort allt. När du sedan ställer tillbaka sakerna i bokhyllan, på köksbänken eller i badrummet så väljer du bara de som du blir glad av och de som stöttar dig och dina livsmål. I ett alltför avskalat hem är det lätt att känna sig vilsen men i ett alltför belamrat hem kan det vara svårt att få ro. Less is more men balansen är ändå viktigast.

cof
Den här porslinsfiguren tycker jag jättemycket om. När jag ser den påminner den mig om att jag tycker om att be och meditera.

Att känna harmoni är en känsla som kommer inifrån men den kan stärkas eller hämmas av din yttre miljö.

5 Comments

Leave a Reply