De fem elementen

En del hem har det – andra hem har det inte. Det är något med vissa rum som gör att man instinktivt trivs och gärna vill vistas där. Vad är det då de har? Vad är det som gör vissa miljöer mer välkomnande än andra? Jo, de har balans. Det finns en balans mellan färg och form och det ska jag berätta mer om idag.

När vi tittar på balansen mellan färg och form inom Feng Shui kategoriserar vi dem i fem olika grupper. Dessa kallas vatten, trä, eld, jord och metall. Det är de fem elementen.

Vatten: Färskt vatten, bilder på vatten, mörkblå och svart färg, snirkliga och vågformade former.
Trä: Levande växter, grön färg, stående rektangulära former som strävar uppåt.
Eld: Levande och elektriskt ljus, det röda färgspektrat samt triangulära former.
Jord: Jord, grus, färger med jordtoner, liggande rektangulära former samt fyrkantiga former.
Metall: Metallfärger, vitt, pasteller, grått och den runda formen.

För att ett rum ska vara i balans behöver det bland annat finnas en balans mellan dessa element. Det betyder att någonting från varje kategori behöver vara representerat i varje rum.

hutomo-abrianto-576207-unsplash
I det här rummet är det nästan bara metallelement. Det är lite träelement i de levande växterna men eftersom de har en silverfärg tillför de inte den pigga och uppåtsträvande energin som är typiskt för träelementet.

Många hem under det tidiga 2000-talet har präglats av mycket vitt. De har haft ett överskott på metallelement kan man säga. På samma sätt var hemmen på 70-talet präglade av mycket jordelement då många hade omålad furu på både väggar, tak och golv i sina gillestugor.

roberto-nickson-g-364924-unsplash
I det här rummet är det mycket jordelement på grund av de bruna träytorna. Mattan och lamporna tillför lite eldelement.

I bilden här nedan finns en balans mellan elementen:

sven-652955-unsplash
Balans

Det är fortfarande ljust i och med de vita väggarna. Men om du jämför den här bilden med den första ser det här rummet mycket mer inbjudande ut. Det beror på att alla element är representerade. Det finns träelement i de levande blommorna, den bruna träskivan tillför jordelement, de svarta stolsryggarna och vattnet i vasen tillför vattenelement och lampan och väggarna tillför metallelement.

När du inreder med de fem elementen kan du tänka på att det blir som mest harmoniskt och balanserat när förhållandena mellan elementen är som i naturen. I naturen är det mest jordfärger, därefter kommer gröna och grå färger som tillhör träelementet och metallelementet. De sista två elementen som är vatten och eld behövs det minst av för att ett rum ska kännas balanserat.

Det här är del 2 i min serie om att skapa ett harmoniskt hem. Del 1 hittar du här.

 

5 Comments

Leave a Reply