Yin och yang

Motsatsförhållanden

För att ett rum ska kännas balanserat är det viktigt att tänka på hur möbler och inredning samspelar med varandra. Idag ska vi titta närmare på motsatsförhållanden. Det vill säga högt och lågt, stort och litet, fyrkantigt och runt, maskulint och feminint, ljust och mörkt, hårt och mjukt osv. De här motsatsförhållandena kallas för yin och yang. Inom Feng Shui använder vi yin och yang för att skapa ett balanserat hem.

francisco-de-legarreta-c-405669-unsplash
Här är ett vardagsrum med väldigt mycket yin. Det är mörka färger, snirkliga och runda former. När det blir för mycket yin blir känslan väldigt tung och lite orolig.
aaron-huber-401200-unsplash
I det här köket är det mycket yang. Det är ljusa färger och raka, kantiga former. Lamporna och stolarna bidrar till lite yin. Det är ljust och fräscht men rummet är inte i balans och därför kommer det inte vara ett behagligt rum att vistas längre stunder i.

Relativt förhållande

En viktig sak att komma ihåg när det gäller yin och yang är att det ofta är relativa förhållanden. Något kan vara stort men bara om något annat är mindre. En soffa i en liten etta kan kännas stor, men i en herrgårdssal kanske samma soffa känns liten. Det är därför vi behöver titta på inredningen som en helhet. När du tillför eller tar bort saker hemma ändras förhållandet mellan yin och yang.

liane-metzler-30296-unsplash
Den stora handen är yang och den lilla handen är yin. Förhållandet är dock relativt. Om vi tar bort barnhanden och i stället tar dit en ännu större vuxenhand kommer den första vuxenhanden nu att bli yin och den andra vuxenhanden att bli yang.

Balans

För att skapa ett balanserat hem är det viktigt att färg och form från de fem elementen är representerade samtidigt som både yin och yang finns i ett rum. Här är ett exempel på ett rum som är i balans när det gäller yin och yang:

dan-gold-220226-unsplash
Rummet har både yin och yang.

I rummet ovan finns det gott om motsatsförhållanden: Golvet är mörkt – taket och fönster är ljusa. Soffan och mattan har raka former – borden har oregelbunden/rund form. Väggarna har en mönstrad dynamisk tapet – tv, fönster och soffa är enfärgad. Tv och fönster sitter högt – golvväxten, tv-bänken och sittpuffarna är lågt placerade.

Det här är del 3 i min serie om att skapa ett harmoniskt hem. Del 1 hittar du här och del 2 hittar du här.

3 Comments

Leave a Reply