Kraftposition

För att kunna slappna och känna att hemmet är en trygg plats att komma hem till är det bra att se över hur dina möbler är placerade i rummet.

Inom Feng Shui arbetar vi med något som kallas kraftposition. Vi vill att så många så möjligt så ofta så möjligt ska sitta (stå eller ligga) i kraftposition. Kraftposition får du när du sitter med ryggen mot en vägg och har fri sikt framåt helst så att du ser dörren till rummet. När du sitter så kommer din kropp slappnar av eftersom du vet att ingen kan överraska dig bakifrån och du ser när någon kommer in i rummet. Det här är nedärvda biologiska försvar som fortfarande finns kvar från tiden då vi levde i grottor. Även om du lever ensam i en lägenhet och inte väntar besök kommer kroppen ändå ha svårt att slappna av om du sitter med ryggen in mot ett öppet rum. När du sitter i en soffa eller ligger i en säng ska du helst ha något på sidorna som “håller om” möbeln. Därför är det viktigt att båda sidor i en säng har sängbord och att det gärna kan stå en golvväxt eller ett sidobord på var sin sida om soffan.

grant-707824-unsplash
Här är ett exempel på en soffa med dålig kraftposition. 

Personen som sitter i soffan i bilden ovanför sitter i en “svag” position och kommer förlora energi. Det hade varit mycket bättre att ställa soffan på väggen där tvn står nu eftersom det hade givit soffan och människan en stark position.

 

neonbrand-381344-unsplash
Här står soffan i kraftposition. 

På bilden ovan finns en stabil vägg bakom ryggen på den som sitter i soffan. Dessutom finns det små bord på sidorna om soffan som “håller om” och ger en känsla av trygghet för den som sitter där. Personen som sitter i soffan har fri sikt framåt och kan se vad som försiggår i rummet.

Det här är del 4 i min serie om att skapa ett harmoniskt hem. Del 1 hittar du här, del 2 hittar du här och del 3 hittar du här.

2 Comments

Leave a Reply