Chiflöde

Tänk dig en motorväg. Den är rak, det går fort, det är stark energi som rusar fram och tillbaka. Tänk dig nu en grusväg ute på landsbygden. Den slingrar sig fram, det går ganska långsamt i svängarna, energin är mycket lugnare i den här miljön.

dylan-chung-648500-unsplash (1)
ethan-hoover-325423-unsplash Energin rusar fram och pulsen går upp. I båda bilderna finns ett starkt chiflöde.

Chi är energi, kraft eller livsanda. Vi vill ha ett positivt chiflöde hemma som rör sig ungefär som på den slingrande grusvägen. Chi ska varken rusar fram eller vara stagnerat. I en lång korridor kan det lätt bli så att chi rusar fram som på en motorväg. Samma sak gäller i ett hem med för få möbler och stora fönster. Då blir chiflödet för starkt och det är inte behagligt att leva i den miljön. I rum utan fönster eller i hörn som inte används kan det i stället bli så att chi stagnerar och då är det inte heller trevligt.

caspe-sparsoe-571-unsplash
mike-marquez-413829-unsplash
När chi flödar fram som på en landsväg går pulsen ner och människor trivs.

Chi tar sig oftast in genom en dörr och ut genom ett fönster. Det är flödets naturliga väg. För att skapa ett harmoniskt chiflode ska det finnas lagom mycket möbler som hjälper chi att stanna upp, men inte för mycket möbler som gör att chi blir blockerat. Du kan ta hjälp av en stor matta som ger en ombonad känsla. En lampa som hänger ner från taket stoppar också upp ett för snabbt flöde liksom stora krukväxter. Det är bra att ha gardiner i fönstren så att du kan reglera hur mycket solljus som kommer in och därmed också hur starkt chiflödet blir. I rum utan fönster kan det vara bra att ha en rund matta för att hjälpa chi att cirkulera i rummet och komma ut genom dörren igen. I hörn kan det vara bra att ha en stor golvväxt, en golvlampa eller fåtölj som gör att chi inte stagnerar. I långa korridorer kan du sakta ner chi med stora golvväxter eller med mattor som är tvärrandiga.

nathan-anderson-206716-unsplash
I ett harmoniskt hem porlar chi fram som vattnet i en stilla bäck. Lugnt och harmoniskt där stenarna kan liknas vid möbler.

Det här är del 5 i min serie om att skapa ett harmoniskt hem. Del 1 hittar du här, del 2 hittar du här, del 3 hittar du här och del 4 hittar du här.

1 Comment

Leave a Reply