Sagan om soffan som fick nytt liv

Det var en gång en soffa. Hon hade stått bortglömd i många år och var så olycklig.  Madrasstyget var dammigt och skumgummit i stoppningen hade börjat upplösa sig till en pulveriserad form. Familjen som ägde soffan hade köpt henne begagnad eftersom de fått för sig att de skulle plastbanta sitt hem. Men eftersom familjen hade storslagna planer på att göra en miljövänlig renovering av soffan tog det sin lilla tid.

Soffan stod dag ut och dag in utan att någon ville sitta i henne. Hon blev mer och mer förtvivlad över att inte få vara vardagsrummets mittpunkt. En soffas högsta önskan är ju att människor ska vilja sitta i den tänkte hon för sig själv. Soffan mindes livet när hon hade mått som allra bäst. Det var när människor hade fredagsmys, eller när det var födelsedagsfika och någon spillde lite tårta på soffkuddarna (det gör inget tänkte soffan – det hör ju till livet), eller när de yngsta barnen lärt sig ta sig upp och ner för soffan helt på egen hand och ägnar flera timmar åt denna aktivitet.

Men så kom dagen. Familjen som köpt soffan hade beställt nya dynor från Tyskland – helt i naturlatex. Och den gamla bäddmadrassen som inte kunde användas längre sågades isär för att bli ryggstöd. Och nytt sofftyg i det trendigaste grått köptes hem. Soffan stod och såg på hur familjen febrilt kapade dynor och madrasser för att de skulle måttanpassas – just åt henne. Hon började känna sig speciell igen. En strimma hopp tändes i henne. Tänk om… Tänk om jag åter igen kommer att få uppleva en glansperiod på livets höst. Min härliga trästomme har mycket kvar att ge tänkte hon. I takt med att familjen sydde nya överdrag och putsade upp soffan kände hon att livet kom tillbaka.

Och här står hon nu. I sin prakt. 

cof
cof
Soffaföreefteropia

Leave a Reply