5 tips för hallen

Hallen är det viktigaste rummet i hela ditt hem. Ja, det är faktiskt sant. Hallen är det rum som sätter tonen för resten av ditt hem och för resten av ditt liv. När du kommer hem och möts av din hall så bildas samtidigt en förväntning på hur du ska känna i resten av hemmet. Här kommer mina 5 bästa tips på hur din hall blir en välkomnande glädjespridare i ditt hem.

1. Rensa ut

En förutsättning för att du ska kunna hålla ordning i hallen (och i ditt övriga hem och i ditt liv) är att du gör en stor utrensning av alla dina saker. Det räcker inte med att du gör en utrensning i själva hallen eftersom saker från resten av hemmet har en tendens att hamna just här. Jag rekommenderar min och Clara Johanssons bok “Rensa, organisera och inred – för ett liv i balans och harmoni”. Där kan du läsa om hur du får ordning på hela ditt hem.

Förvaring.
Att rensa ut och skapa förvaring är A och O om du vill ha ordning i hallen,  hemmet och resten av livet.

2. Skapa förvaring

När du har gjort en stor utrensning av alla dina saker och bara behållit det som du blir genuint glad av då är det dags att skapa förvaring. Om hallen är tillräckligt stor är det alltid bäst att ha förvaring bakom stängda dörrar. Förvara dina jackor, mössor, skor, halsdukar i garderober. Om du inte har möjlighet att sätta in garderober kan du i stället använda dig av en hatthylla och en krokbräda på väggen. Tänk på att om du har en öppen förvaring så ska bara sådant du använder dagligdags vara framme. Det betyder att alla andra kläder och skor får bo i en klädkammare, vind eller källare. Dessa saker tar du fram vid de speciella tillfällen då de ska användas.

3. Fundera över vad du vill i livet

Hallen har en koppling till din livsväg och din karriär. Därför kan du stärka det här området i livet genom att sätta upp saker och föremål som du förknippar med sådant du vill uppleva och uppnå i livet. Om du till exempel vill umgås mer med din familj och stärka familjebanden, då är ett inramat fotografi på alla i familjen en bra idé i hallen. Om du vill lära känna din inre röst och utvecklas på ett personligt plan, då kan du ha en bild eller figur som symboliserar meditation för dig. Vill du ändra riktning i ditt arbetsliv, bestäm dig för åt vilket håll du vill gå och sätt därefter upp en tavla eller ett föremål som ger dig positiv energi och som du förknippar med din nya karriär.

Använd tavlor som symboliserar vad du vill med ditt liv och som ger dig en positiv energi.

4. Känn efter vad du har för smak

För att du ska känna glädje när du kommer hem är det viktigt att ditt hem speglar din (och de andra som bor därs) personlighet. Ta inte bara första bästa matta och lägg ut bara för att du råkade ha den hemma. Och kopiera inte stilen från inredningstidningar. Det är bra att kunna hämta inspiration utifrån men det är trots allt du som ska bo i ditt hem. När du inreder din hall kan du tänka så här:

  • Vad vill jag känna när jag kommer hem? Vill du känna glädje, lugn, energi, tacksamhet, kärlek, stolthet, uppskattning, balans, harmoni… Det finns många känslor att välja mellan. Välj sedan din inredning efter vilken eller vilka känslor du vill uppnå. Generellt säger man att det ska vara ljust och mycket energigivande saker i en hall så att energin får kraft att flöda in i resten av hemmet. Men om du har ett mycket krävande arbete med högt tempo – då kanske du mest av allt längtar efter en lugn oas. Utgå därför efter dina egna förutsättningar och önskemål.
  • Hur kan jag möblera för att uppnå känslan jag vill ha i hallen? Om du till exempel vill uppnå en harmonisk känsla samtidigt som du vill få energi i hallen skulle du kunna arbeta med stängd förvaring. Låt alla i hushållet ha sin egen låda med vantar och mössor. Då har förvaringen skapat förutsättningar för att du ska kunna känna den harmoniska känslan när du ska hitta dina vantar nästa gång du ska ut. Ha en stor härlig hallmatta med ett mönster som ger glädje och energi. Ställ in en stor golvväxt som också bidrar med energi (garderobsblommor är perfekta om din hall inte har något fönster).
  • Om du får plats med en byrå eller sidobord är det ett utmärkt ställe att ha en bordslampa och en vas med blommor. Du kan även ha en liten staty som symboliserar något av dina livsmål. Ha gärna en timer på din lampa så den kan vara tänd när du kommer hem på den mörka delen av året. Det ger en positiv känsla att ditt hem välkomnar dig efter en arbetsdag.
Skapa en personlig stil så kommer du känna dig mer hemma när du kommer hem.

5. Skapa rutiner för livet

När hallen fungerar som den ska är det ett härligt rum att komma hem till. Den ger energi åt resten av hemmet och ger en försmak i inredningsstil på vad som komma skall i resten av hemmet. Hallen ska alltså inte vara ett undantagsrum där du har en helt annan stil än resten av hemmet. Hallen ska inte heller vara ett skräprum där gammal reklam samlas tillsammans med skohögar och saker som ska till andra delar av huset. Om du nu känner att din hall inte fungerar så som du önskar kan du behöva fundera över varför det är som det är. Vad är det som inte fungerar och varför? Kanske behöver du nya rutiner. Kanske kan en rutin vara att slänga reklamen direkt när du plockat in den och tittat igenom den. Kanske kan du rensa bland skorna och skapa förvaring för de skor som ska vara kvar. Kanske kan du gå med sakerna dit de hör hemma direkt i stället för att låta hallen vara ett mellanrum att förvara saker som inte ska vara där. Om det bor fler människor i hushållet kanske ni behöver ha en tydligare kommunikation om vad som ska gälla i hallen (och i resten av huset och i resten av ert gemensamma liv).

Jag är alltid så fascinerad över hur hallen avslöjar vad som pågår i resten av vårt liv. När jag är på uppdrag ser jag alltid kopplingen mellan vad som möter en i hallen och vad människorna som bor där har för dilemman och problem i livet. Det positiva är att när du väl fått upp ögonen för din hall så kan du skapa ett fantastiskt rum att komma hem till. Samtidigt skapar du ett fantastiskt liv som du vill leva. Härligt va? 🙂

En stor härlig matta och en stor golvväxt är bra grundtips på hur du får din hall ombonad och välkomnande.

Leave a Reply