Hemmet som en puppa

”How does one become a butterfly?” she asked.
”You must want to fly so much that you are willing to give up being a caterpillar.” 
– Trina Paulus

Fjärilen är en symbol för utveckling. Den börjar som en larv, går in i puppstadiet och kommer ut på andra sidan som en fjäril. Har du någonsin upplevt att du gått igenom en mörk eller svår period i livet? Kanske var det här din egen puppaperiod. Du var till synes instängd i ett mörker och kanske inte visste hur du skulle ta dig vidare. Trängd i en situation som kom till dig utifrån, eller var det inifrån? Men efter en tid av ovisshet och vånda var det ändå något som hände. Ditt skal, din puppa, började spricka upp. Under den mörka, instängda perioden hade det skett en förvandling. Din puppa började krackelera eftersom du var redo. Du var redo att släppa taget om föreställningen att du skulle vara en larv. Under den mörka perioden hade ett frö av hopp såtts. Hoppet viskade att det fanns en möjlighet för dig att komma ut ur ditt mörker för att flyga fritt. Fritt och högt. När puppan så faller ner till marken så finns där inte längre någon larv. I stället vecklar en vacker fjäril ut sina vingar.

Jag vill att mitt hem ska vara som min puppa. En tillåtande kokong där förvandling är möjligt. Där jag kan brottas och stångas med livet, bäras av hoppet och tillslut lita på mina vingar. Jag har gått igenom många stadier av puppan och ser det som något cykliskt i min egen utveckling. I början var jag rädd för mörkret men det är jag inte längre. Jag välkomnar det och ser det som en del av min själsliga utveckling. Och jag vet att jag har en så stark vilja att flyga att jag givit upp tanken på att jag är en larv. Gång på gång. Och flyga, det kan jag nu.

aditya-saxena-_mIXHvl_wzA-unsplash

Din sanna livsväg

När sommaren kommer får de flesta av oss en paus i vardagen. Under några veckor byts vardagslivet ut mot semesterliv. Under en längre tid har jag haft som ambition att inte längta efter semestern. Samma sak gäller för helgen eller pensionen för den delen. Jag har velat skapa ett liv som jag känner att jag inte behöver ta semester från. Jag ville ha ett arbete som jag älskar och som känns meningsfullt varje dag. Så att jag inte behöver vänta i 35 år tills pensionen kommer med att få göra det jag egentligen vill.

Nu är jag snart där. Där min sanna livsväg också innebär en karriär som jag älskar. Jag längtar efter att stiga upp på morgonen varje dag för att leva mitt liv. Jag längtar inte längre efter helgen, semestern eller pensionen. Jag gör ju det jag vill – just nu.

Känner du att du också har den här längtan? Att leva ett liv som känns sant och äkta för dig? Då vill jag bjuda in dig till mitt sommarprogram. Det är en cirkel som jag kallar Din sanna livsväg där vi träffas 4 gånger för att dela vår resa. Vi kan ha kommit olika långt på den här vägen och jag vill bjuda in dig oavsett var du står. Meningen är att vi får kraft och inspiration av varandras berättelser. Genom att sätta ord på vår egen längtan, våra rädslor eller vårt hopp blir vi medvetna om vad vi innerst inne vill och detta för oss närmare vår sanna livsväg. Jag kommer också dela med mig av det som hjälpt mig på min egen resa.

Sommarprogrammet är indelat i 4 olika teman:  

1. Var är du idag?
Är du lite vilsen? Eller har du ett tydligt mål men osäker på vilka steg du ska ta för att komma dit? Vid den första träffen börjar vi där vi står och du får redskap som ökar medvetenheten om hur du känner i livet.

2. Utforskandet
Vid det andra tillfället lyssnar vi till intuitionen och utforskar livet utan att döma. Du får möjlighet att prova att följa glädjen, lättheten och det som känns lustfyllt.

3. Att fatta aktiva beslut
Även den längsta resan börjar med ett första steg. Vid den tredje träffen får du tillfälle att utforska vilka steg du kan ta för att komma närmare din sanna livsväg.

4. Vägledning – bön, tecken och medmänniskor.
För att komma vidare eller komma tillbaka på banan om vi faller av kan vi behöva hjälp. Vid det sista tillfället tittar vi på vilka vägar som kan vara aktuella för just dig.

Varje tillfälle innehåller en introduktion av temat, meditation, övning, reflektion och delande av tankar och känslor. Mellan träffarna finns uppgifter att arbeta vidare med.

Vi träffas online via Zoom – en plattform där man kan prata och se varandra. Det du behöver är en dator eller telefon med internetuppkoppling och kan alltså befinna dig var som helst i världen och delta.

Vill du vara med och utforska din egen livsväg och samtidigt lära känna likasinnade?

Skicka ett mejl till: hej@isabellsvan.com

Det är ett begränsat antal platser i gruppen. Skicka därför gärna en intresseanmälan så snart som du vet om du vill vara med. Dock senast den 31 maj.

Deltagaravgiften är 1 250 kr som betalas innan sommarprogrammet börjar.

Jag hoppas verkligen att vi ses i sommar!


Ett sovrum i förvandling efter min konsultation

Det bästa jag vet är när jag får bilder på rum i förvandling. För en tid sedan var jag hemma hos en kvinna som behövde få hjälp att landa och göra sitt hem mer mysigt med en känsla av trygghet. Under konsultationen pratade vi mycket om både livet, värderingar och hemmet. Allt brukar vävas ihop och eftersom jag ser kopplingen som finns mellan hur personen mår och hur hemmet mår kan jag också ge konkreta råd på hur hemmet kan inredas för att personen som bor där ska uppnå det han eller hon vill.

En tid efter att jag besökt mina klienter brukar jag ringa upp för att höra hur det går. Det är alltid lika roligt att höra hur det gått efter mitt besök och att kunna ge något extra råd eller svara på någon fråga som dykt upp. Eftersom vi ofta kommer in på väldigt djupa frågor tänker jag ibland på hur det går för dem jag träffat. Därför är det så roligt när mina klienter hör av sig spontant och skickar bilder på förvandlingen som skett i deras hem.

Det bästa med dessa före- och efterbilder är inte omvandlingen i inredningens balans eller estetik. Det som jag uppskattar mest är att jag ser att det finns en människa som värnar om sig själv. Som vill må bra och som tar steg för att göra det fint och mysigt hemma hos sig själv. Den här omsorgen om sig själv syns i rummet och det i sin tur ger ett väldigt harmoniskt och vackert rum.

Jag har frågat kvinnan som skickade dessa bilder om jag får dela dem och vi var båda överens om att den här förvandlingen också kan inspirera andra. Först kommer två förebilder och sedan en efterbild.

Förutom att rummets inredning är balanserad och harmonisk ser jag också en kvinna som mår bra och har skapat sin egen oas i sovrummet.

Lite längre fram ska jag skriva ett till inlägg om vad det är som gör att rummet nu känns mer balanserat och harmoniskt med hjälp av verktyg från Feng Shui.

Första gången jag bad

Första gången jag bad var jag 16 år. Jag minns det så tydligt för det är ett så starkt minne.

Jag sitter på golvet i mitt flickrum och är så förtvivlat olycklig. Jag ber till alla som kan tänkas höra mig. ”Snälla Gud, änglar, guider, vem som helst som finns där ute… Kan ni hjälpa mig? Det här är för svårt.”

Där och då hade jag inte en så starkt utvecklad tro. Visst hade jag alltid funderat mycket över de djupare frågorna och läst många andliga böcker. Men jag hade aldrig bett med hjärtat förut. Jag hade kanske formulerat någon bön med tanken som att jag pratade med Gud i mitt huvud. Men där och då på golvet var det med hjärtat. Nu i efterhand kan jag känna att det var själen som öppnade sig och gjorde sig redo att ta emot kärlek och hjälp. Jag var desperat efter vägledning och något form av tecken att jag inte var ensam i världen. Jag minns att jag tänkte att jag hade valt det liv jag levde eftersom jag trodde på reinkarnation. Och jag minns att jag tänkte ”varför valde jag det här?” och ”det här är för svårt, kan jag få avbryta för jag klarar inte av denna uppgift?”

Så det var med dessa känslor jag öppnade mig för hela universum, för vem som helst som kunde tänkas lyssna där ute. Och det fantastiska var – att jag fick ett svar.

Redan dagen efter fick jag ett telefonsamtal som skulle förändra mitt liv. Vem som ringde och varför kan jag berätta en annan gång. Det var egentligen inte det viktiga utan det viktiga var att det där samtalet tolkade jag som ett direkt tecken från Gud. Jag var inte längre ensam i världen. Någon såg mig, någon kom med hjälp när jag behövde det, jag var sedd och hörd.

Den här upplevelsen har präglat hela min tro sedan dess. Den har givit mig en erfarenhet av att det finns någon, något, några där ute som hör när vi ber. Och de hör även om vi pratar tyst, eller inte pratar alls. Den verkliga bönen går genom hjärtat med hjälp av känslor. Det är min övertygelse.

Idag ber jag ofta. Jag vill göra det varje dag eftersom jag vet hur bra det är för mitt liv och min själ. Ungefär som att det är bra för kroppen äta hälsosamt eller göra yoga. Men ibland är det som att jag tappar kontakten. Jag tappar kontakten med mig själv och med Gud. På senaste tiden har jag haft svårt att upprätta det där äkta samtalet från hjärtat. Men då har jag än en gång fått hjälp och vägledning. Svaret jag hör gång på gång är att slappna av och ta det lugnt. ”Kom ner i kroppen” och ”känn känslan av hur det är att vara i din kropp”. Jag hör inte dessa saker som röster i mitt huvud men det är som att jag får en känsla av att det är så jag ska göra. Släppa på kraven och bara känna in min kropp. Jag tror det är min andliga vägledare som vill guida mig och hjälpa mig.

Jag har en känsla av att de här orden också kan vara till just dig och det är därför jag delar med mig av dem. Det här kan vara det tecken som du letar efter.

Nu hoppas jag ni alla får en fin påskhelg. Med önskan om allt gott!
Isabell

Jag gästar Inredningspodden

För en dryg vecka sedan var Emelie Sundberg hemma hos mig och spelade in ett avsnitt av Inredningspodden. Avsnittet skulle handla om Feng Shui och eftersom det är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat var det jättekul att få prata om det! Emelie hade så bra frågor och det kändes verkligen som att ämnet kom till sin rätt. I torsdags publicerades podden och det var riktigt roligt att lyssna på det!

Om du inte redan hört det så kan du klicka här för att lyssna.

Vad tyckte ni? Lämna gärna en kommentar om ni gillade det. 🙂

Film: Sovrumsinspiration

Hur kan man skapa en härlig känsla i sovrummet och samtidigt stärka romantiken? Det är vad veckans youtubefilm handlar om. Jag var hemma hos Clara och såg förändringarna som hon gjort efter min Feng Shui-konsultation. Det var verkligen en helt annan känsla och är riktigt mysigt i sovrummet nu. Se gärna hur det blev i vårt senaste avsnitt av Inreda livet.

Min kärlek till Feng Shui

Jag älskar heminredning. Jag älskar hur man kan förändra ett rum med mattor, tavlor, gardiner, textilier, växter, möbler och prydnader. Jag älskar att skapa ordning och trivsel. Jag älskar att se ett rum ta form. Ett rum som först kanske känns lite svårt och opersonligt. Hur detta rum kan förvandlas till vad du vill. Till en lugn oas där du kan slappna av och hämta ny energi. Till en social sällskapsyta där både skratt och djupa samtal får rum. Till hemmets hjärta där du kan tillaga och ger näring åt din kropp. Eller till en kreativ verkstad där nya tankar och idéer föds.

Det finns så mycket potential i de skal där vi bor. Att skapa ett hem handlar om att skapa det liv du vill leva. Hemmet är värmen, livet, skratten, hoppet, relationerna, soffan, mellokvällarna, sakerna som är fulla av minnen, tapeterna, dofterna, människorna, husdjuren…

Som människa skapar vi hela tiden vårt liv. Vare sig vi är medvetna om det eller inte. Att du befinner dig där du är idag är ingen slump. Det är resultatet av en räcka med val, eller icke-val. Du är på en plats som du själv har skapat. Det är det som jag tycker är så intressant. Ju mer jag förstår det här desto mer intressant tycker jag att det blir. Ibland är det en underbar känsla när något positivt händer mig. Åh, tänk att jag har varit med och skapat det här! Men ibland när något smärtsamt händer frågar jag mig, varför har jag skapat det här? Vad vill min själ berätta med den här händelsen?

Det som är så fantastiskt med Feng Shui är att vi blir medvetna om vår yttre miljö. Vi blir medvetna om de val vi gjort i våra liv genom att titta på vårt hem. Och vi blir medvetna om att vi kan göra andra val. Eftersom den yttre miljön alltid är en spegelbild av den inre miljön kan vi analysera hur vi mår på insidan genom att titta på utsidan. Vi kan förstärka det som redan är bra och vi kan stötta oss själva så att vi kommer närmare det liv vi innerst inne längtar efter.

Det här är anledningen till att jag gör det jag gör. Jag älskar samspelet mellan insida och utsida. Jag älskar djupet men jag älskar också det vackra och det funktionella i att skapa god heminredning.

Se dig omkring. Vad ser du? Vad har du skapat åt dig själv? Är det något du är glad över eller något du vill arbeta vidare med och kanske göra om?

Kurs på Medborgarskolan

Nu mina vänner är vårterminen i full gång! Jag har fullt av föreläsningar, workshops och kurser som startar upp nu och det är jättekul tycker jag. Det märks att många är intresserade av att skapa balans harmoni i sina hem.

I vår kommer jag hålla en kurs på Medborgarskolan i Uppsala om Feng Shui för dig som vill lära dig lite mer och gå djupare in i ämnet. Vi kommer träffas 4 gånger och prata om hur vi får till den där härliga känslan i olika rum. Och ni som känner mig vet att jag inte bara stannar vid en harmonisk och vacker heminredning utan vi kommer även gå ett lager djupare och undersöka kopplingen mellan vår inre och yttre miljö.

Här är de olika temana för vårens kurs:

 1. Målbild för hem och liv, rensa och möblera (kraftposition och chi).
 2. Balansera upp med yin och yang och de 5 elementen.
 3. Chihöjare, stärkande symboler och inomhusväxter.
 4. Balans och harmoni – rum för rum och Ba Guan.

Klicka gärna i att du är intresserad av evenemanget på min fb-sida så kan det spridas till fler som tycker detta är intressant. Här kommer du till evenemanget.

Om du vill anmäla dig direkt gör du det på Medborkarskolans hemsida.

För dig som bor långt ifrån Uppsala kommer snart en god nyhet då jag tillsammans med min kollega på Inreda livet planerar en onlinekurs!

Att leva från hjärtat – min resa

Att leva från hjärtat handlar om att vara 100 procent sann mot sig själv. Det handlar om att leva livet utifrån vad din själ längtar efter. Det du blir uppriktigt glad och lycklig över. Det du skulle kunna ägna hundratals timmar åt utan att få något tillbaka.

Jag gjorde skiftet att leva mer utifrån hjärtat under min föräldraledighet. Ska skriva ett inlägg om vad som hände då längre fram men för att illustrera skillnaden mellan att leva från hjärtat och att inte göra det tänkte jag beskriva några händelser från mitt eget liv.

När jag växte upp var den stora frågan vilket jobb jag skulle ha i framtiden. Att vara anställd var det givna valet eftersom ”det är guld värt med en fast anställning” eftersom det är ”tryggt” och eftersom trygghet i min värld var lika med lycka (eller i alla fall någorlunda glad). Vår själ talar hela tiden till oss genom våra känslor och vi kan antingen välja att lyssna eller gå emot. Här är tre exempel på hur min själ talat till mig men där jag valde att gå emot för att jag var för rädd för att lyssna:

 1. När jag jobbade som barn- och ungdomsledare inom Svenska kyrkan:

Tecken på hur min själ ville få in mig rätt väg – att leva från hjärtat: Hjärtat slog volter av glädje den dagen då jag fick uppgiften att rensa ut ett proppfullt förråd! En tidigare kollega hade tydligen varit något av en samlare när det gällde pysselmaterial och hade fyllt ett helt rum av ”bra att ha” saker. Här ropade min själ till mig: Det här är något du älskar att göra Isabell! Det här skulle du kunna göra på din fritid för du tycker det är så roligt och tillfredsställande!

Vad mina föreställningar om världen och om mig själv sa åt mig att göra: Att rensa förråd är inget ”riktigt” jobb, vem skulle vilja anställa någon för det, hur skulle jag kunna försörja mig på det, jag skulle tröttna, det har ingenting med andlighet att göra. Nej det är bättre att jobba vidare med barn och unga som är ganska kul ändå. Jag kanske inte känner lycka men jag får ju vara i ett andligt sammanhang och kyrkan är ju en stabil arbetsgivare.

2. När jag skulle skriva C-uppsats för min Teologiexamen:

Tecken på hur min själ ville få in mig på rätt väg – att leva från hjärtat: Jag gick in i en kyrka sommaren innan jag skulle bestämma ämne till min C-uppsats. Jag blev helt tagen av hur känslan var i rummet. Jag hade varit inne i många olika kyrkor innan men aldrig känt mig så bekväm och hemma. Jag blev otroligt fascinerad och bestämde mig för att ta reda på vad det var i själva rummet som skapade stämningen. Uppsatsen kom att handla mycket mer om inredning och arkitektur än om kyrka.

Vad mina föreställningar om världen och om mig själv sa åt mig att 
göra: Jag fortsatte plugga till präst, tänkte att det var ju bra att veta hur man skapar harmoniska rum så att man kan anpassa gudstjänsten efter rummet och tvärt om. Jag insåg inte att det var själva rummet i sig jag ville skapa och inte själva gudstjänsten.

3. När jag hade min första tjänst som präst:

Tecken på hur min själ ville få in mig på rätt väg – att leva från hjärtat: Varje dag när jag kom till jobbet och skulle gå till mitt kontor gick jag förbi en bokhylla som stod i ett gemensamt utrymme. Bokhyllan var överfull av intressanta böcker men det var en sån oordning och böckerna svämmade över hyllorna. Det kliade i mina fingrar och min själ längtade efter att få ta tag i bokhyllan. Ta ner alla böcker, rensa ut, kategorisera, göra luftigt och fint, ställa dit en vas med en blomma i. Helt enkelt göra god Feng Shui.

Vad mina föreställningar om världen och om mig själv sa åt mig att
göra: Gå vidare in på ditt kontor, skriv klart din predikan, gå och led begravningen, sitt av begravningskaffet, svara på några mejl och åk hem. Det är ju ändå bra att ha ett jobb som känns helt okej och ungefär det du vill göra i livet. Att rensa bokhyllor är ändå inte din arbetsuppgift så strunta i det.

Det finns alltid olika anledningar till att vi lever som vi gör. Oavsett om vi gör våra livsval utifrån sann glädje eller utifrån rädslor så talar vår själ med oss hela tiden. Om du inte är van att lyssna till den (som det var för mig innan jag fick barn) så kanske du inte hör när den viskar till dig. Men så fort du stannar upp och frågar dig själv: Vänta nu, vill jag verkligen det här? och om du då verkligen lyssnar till ditt svar, då kommer du få det svar du letar efter.

Viktigt att poängtera är också att svaret du får kan vara OTROLIGT OBEKVÄMT! Det kan innebära att du behöver säga upp dig från jobbet, bryta kontakten med människor som står dig nära, ändra livsstil, flytta… you name it! men ta det bara lugnt. Låt svaret komma, låt det landa, känn dina vettskrämda känslor och be om hjälp (till en högre makt, en guide eller någon du litar på som lever på det sätt du själv skulle vilja leva). Så tar du ett steg i taget. Ett steg leder till nästa steg som leder till nästa. Och efter en tid så kan du vända dig om och inse att du har trampat upp din alldeles egna stig. Du har trampat upp en stig på hjärtats väg. Du lever nu efter ditt hjärta och har gjort skiftet.

Det är en otrolig resa!

Röda kuvert

Röda kuvert är ett kraftfullt verktyg som hjälper dig uppnå dina drömmar och livsmål. Rött är färgen för framgång så om du lägger ner en symbol för det du vill uppnå eller uppleva i livet kommer det röda kuvertet ge din intention extra energi.

Om du till exempel vill arbeta på området ”kärlek och relationer”, då kan du skriva ett kärleksbrev till din partner, till din tilltänkta partner eller till dig själv och lägga ner i kuvertet. De känslor som du känner inför kärleken stärks genom att du sätter ord på dem och känner känslan. Genom att lägga ner brevet i ett rött kuvert blir det din intention mer fysiskt verklig. Det du vill skapa är inte längre bara uppe i ditt huvud utan det har fått en fysisk form.

Om du vill ge energi åt ”rikedom och välstånd” och skapa mer pengar i ditt liv kan du stoppa ner några sedlar i ett rött kuvert. Vill du i stället utvecklas inom ”livsväg och karriär” så kan du skriva ner några kärnord över hur du vill känna i livet, du kan skriva en mållista över din karriär eller måla en inspirationsbild som visar din ideala livsväg som du sedan viker ihop och lägger i det röda kuvertet.

Vågar du prova? Jag ska göra ett kuvert för varje livsaspekt nu inför det nya året. Kul att öppna dessa kuvert nästa december och se hur det gick för mina intentioner.

Här kommer en lista på alla 9 livsaspekter. Välj en punkt eller flera. Tänk på att alla livsaspekter har både djupare och ytligare delar. ”Rikedom och välstånd” kan till exempel handla om materiell rikedom som pengar men det kan också handla om ett rikt inre liv exempelvis.

 1. Livsväg och karriär
 2. Kärlek och relationer
 3. Familj och hälsa
 4. Rikedom och hälsa
 5. Frid och balans
 6. Kreativitet och barn
 7. Stöd i livet och hjälpsamma vänner
 8. Kunskap och självkännedom
 9. Framgång