Färg och pensel

hean-prinsloo-702751-unsplash
Att lyssna in dig själv och följa flödet är en kärlekshandling

Det är en kärlekshandling att sitta ner och lyssna in sig själv. När du är snäll och tillåtande mot dig själv blir du en trevligare människa att umgås med, framför allt för dig själv. Att lyssna in vilken färg som talar till dig idag, vilka former penseln vill skapa på pappret, vilken livsfråga som pockar på uppmärksamhet – det är vad den här övningen handlar om.

Skaffa material

Gå till din närmaste hobbybutik där de säljer konstnärsmaterial, färger, penslar, papper (eller surfa runt på någon butik på nätet). När du kommer in i butiken, ta in känslan. Vilka dofter känner du? Vart lockar ditt öga dig att gå? Vad hör du? Gå runt i butiken och känn efter. Vad är det som inspirerar dig här? Titta närmare på de materialen. Inför den här uppgiften behöver du tre saker (men du är fri att köpa och använda fler saker utifrån vad som inspirerar dig). Du behöver:

  1. Papper
  2. Penslar (gärna några stycken med olika tjocklek)
  3. Färg (akryl är en bra färg att börja med men det går lika bra med vilken hobbyfärg som helst eller om du föredrar akvarell i stället)

Vilken kvalitet du väljer spelar mindre roll för själva övningen utan låt din budget och längtan få avgöra. Det går att göra övningen med vattenfärg och skrivarpapper om det är vad du har hemma och du inte har möjlighet att köpa nytt. Men ju bättre kvalitet du har på färgen desto vackrare kommer färgerna bli och det samma gäller för val av papper.

Lyssna in

Välj ut en plats där du kan sitta ostörd en stund. Om du sitter vid köksbordet till exempel så se till att plocka undan och se till att ytorna är rena. Ställ fram ett ljus. När du tänder ljuset kan du tänka eller säga: ”Nu när jag tänder det här ljuset önskar jag att bli vägledd. Jag vill hitta min inre röst och få hjälp att lyssna till den när jag skapar”.

Sitt en stund i tystnad och fokusera din energi på hjärtat. Känn hur hjärtat känns i kroppen. Kan du känna pulsen? Eller känns det pirrigt? Känns det glatt eller ledset? Trött kanske eller matt? Alla känslor är tillåtna och låt dem bara vara där utan att göra någonting annat än att iaktta dem.

Välj ut ett ord, en känsla eller välj en idé.

När du har suttit en stund kan du börja lyssna till om det är något ord som kommer till dig. Eller om det är någon känsla du känner i kroppen. Dessa kan du ta tag i och det är utifrån vad ditt hjärta säger dig som du ska skapa om en liten stund. Om det till exempel är ledsen du känner dig så kan du ta tag i den känslan. Känner du dig upprymd så är det den känslan du använder. Om du får ordet ”ny kraft” till dig så är det det du ska arbeta med. Det kanske är ”längtan” ”glädje” ”sprudlande”. Det kan vara vad som helst och det viktiga är att du lyssnar till vad som kommer. Om du inte känner någonting alls så kan du fråga dig: Vad vill jag känna? Du kanske vill ha ny inspiration, arbeta då med orden ”ny inspiration”. Du kanske vill lära dig lyssna. Då kan du använda ordet ”lyssna”. Låt ditt ord, din känsla eller din idé om vad du vill känna få fäste inom dig. Låt det växa sig starkare inom dig så du känner det du valt inom dig riktigt starkt.

Börja skapa

Nu tar du fram ditt konstnärsmaterial. Du har ditt ord, din känsla eller din idé klart och tydligt inom dig. Nu är det dags att börja skapa.

Det finns inga regler utan du går helt och hållet efter vad som inspirerar dig i stunden. Byt ut dömande mot acceptans. Det är inte meningen att det ska bli ”fint”. Meningen med övningen är att du ska måla något som du känner, tänker eller har en idé om.

  1. Välj ut några färger som tilltalar dig just idag, just nu.
  2. Du kan antingen måla en bakgrund med någon av dessa färger eller så går du direkt på att måla ett motiv. Du kan måla en enfärgad tavla och vara färdig så om det är vad du känner. Du kan skriva ditt ord eller en mening som kommer till dig. Du kan måla ett abstrakt motiv som olika former. Du kan måla figurativt. Det viktiga är att känna efter och att följa känslan i stunden. Håll kvar i ditt ord, din känsla eller din idé. Om du inte vet vad du ska måla. Fråga dig själv: Hur målar jag det här? Var öppen och lyssna. Du kommer att få ett svar och lyssna då på det och prova. Se vad som händer.
  3. Du fortsätter så länge du känner att du har något kvar inom dig att få ut som har med ditt ord, din känsla eller din idé att göra. Kom hela tiden ihåg att du målar för din egen skull. För att det är härligt att se färgen avtecknas på pappret. Du behöver inte visa ditt skapande för någon annan. Det här är en helig stund mellan dig och dig själv.

Följ processen

Var lyhörd inför dig själv under själva processen. Det kan hända att du börjar i en viss känsla men att när du får den på papper så utvecklas den och blir en annan känsla. Då behöver du inte hålla fast vid det som var från början utan gå med det nya. Du kanske började i en ledsen känsla men när du lät den vara och såg den vackra färgen på pappret så blev du glad. Eller så började du sprudlande och när du såg färgen på pappret väcktes ett dömande inom dig och du blev nedstämd. Även om vi här försöker att inte döma oss själva behöver vi vara snälla mot oss i processen. Se på dig själv med öppna ögon och om det är så att du blir nedstämd under ditt skapande så kan du ta en paus och fråga dig själv vad det handlar om. Var öppen och snäll inför alla svar du får. Kanske bor det en perfektionist inom dig som är ledsen, kanske har du en del av dig som säger att det är meningslöst om det inte blir ”bra”, kanske väcks känslor över något som hände på dagis om det var då du målade senast. Vad det än är. Låt det vara, låt det komma upp. I den bästa av världar kan du tillåta dig att sörja den sorgliga känslan, kanske gråta en skvätt. När du är färdig med det kanske du åter igen känner dig på ett annat sätt. Ta då ett nytt papper eller fortsätt där du var. Skapa utifrån den nya känslan och ge dig själv kärlek och tacksamhet att du vågade se vad som fanns inom dig.

Avslutning

När du känner dig färdig kan du begrunda ditt konstverk en stund utan att döma det. Ha ett öppet sinne och titta på det som att det är första gången du ser det. Du kan undersöka det med orden ”Jaha, var det det här jag kände idag” ”Tänk att all den här färgen fanns inom mig” ”Så här kan man gestalta mitt ord för dagen”.

Tacka dig själv för att du tog dig tid att möta dig själv med kärlek och öppenhet. Tacka den vägledning du fått i att följa din inre röst. Blås ut ljuset och ha en fortsatt trevlig dag.

Prova igen

Övning ger färdighet. Om det här var första gången du målade eller målade på det här viset kanske det kändes ovant och lite svårt. Men övning ger färdighet. Ju fler gånger du gör övningen desto bättre kommer du bli på att lyssna till din inre röst och samtidigt övar du dina konstnärliga färdigheter. Du kommer bli bättre på att inte döma och mer öppen för vad som är och för vad du längtar efter. När du behärskar den här tekniken med färg och pensel kan du ta den till vilket skapande område som helst. Ut och utforska. Skapa och upptäck!

Låt