3. Stäng av bruset

En av anledningarna till att det kan vara svårt att urskilja och höra din egen röst beror på hur mycket ”brus” du omger dig med. Fundera över hur en vanlig dag ser ut. Vilka människor umgås du med? Ser du på tv/youtube/netflix? Lyssnar du på poddar? Scrollar du i flöden på olika sociala medier? Hur mycket av din tid går  åt till dessa aktiviteter? Mät hur mycket tid du lägger på att lyssna till andras röster.

När du har räknat ut hur många timmar du ägnar åt att lyssna till vad alla andra säger till dig i ord, bild eller text, då är det dags att räkna ut hur många timmar du ägnar åt att lyssna till din egen röst. Hur länge mediterar du varje dag? Hur länge skriver du dagbok? Hur ofta ber du till en högre makt? Hur ofta gör du yoga? Hur ofta tar du en promenad i skogen, i tystnad, helt själv?

För att hitta till din egen inre röst behöver du dra ner på aktiviteterna där andra berättar saker för dig och öka tiden där du umgås med bara dig själv. Om du har svårt att höra din inre röst behöver du skapa förutsättningar för den att börja tala. Du behöver också skapa förutsättningar för att du ska kunna lyssna. Du kan antingen bestämma dig för att göra en ”brus-detox” där du under 1-3 dagar stänger av alla andras röster. I stället för att lyssna på poddar och scrolla i sociala flöden (eller vad det är du gör som har med andras röster att göra) så stänger du av och umgås med dig själv i stället. Om du tycker att det är för svårt att stänga av helt i 1-3 dagar kan du bestämma att du ägnar en viss tid varje dag åt ditt inre. Kanske kan du sätta av 30 minuter varje kväll? Eller kanske kan du stänga av telefonen när du kommer hem från jobbet ett par dagar i veckan och ha en tyst eftermiddag.