5. Sluta be om råd

När du har svårt att höra din egen inre röst är det lätt att göra sig beroende av vad andra människor tycker och tänker. Om du inte kan fatta dina egna beslut är det nära till hands att fråga någon närstående. Det här är en mycket vanlig fälla. Många människor runt omkring oss kommer gärna med råd och tips. Problemet med det här är att de inte lever ditt liv. De bara gissar utifrån sitt eget liv. För att locka fram din egen röst behöver du aktivt sluta fråga andra om råd. Nästa gång du står i kiosken och ska välja glass och får en impuls att fråga kompisen vad hen tycker du ska ta – våga stanna upp. Ställ inte frågan utan ta ett eget beslut. Vad är det värsta som kan hända om det blir ”fel”?  Din kompis kan ändå inte veta vad du är sugen på. Hen kanske säger chokladglassen men du kanske egentligen var mer sugen på jordgubb.

Det här är en del i att börja ta ansvar för sitt liv. När du börjar fatta dina egna beslut kommer du också börja märka vad resultaten av dina beslut blir. När blev det bra? När blev det mindre bra? Då kommer du börja bygga upp en erfarenhetsbank av bra och dåliga erfarenheter i din magkänsla. När du frågar andra efter råd så bygger du upp din erfarenhetsbank baserat på andras råd.

Det finns val som är viktigare och svårare än vilken glass du ska välja i livet. Men samma sak gäller här. Våga ta ett steg tillbaka och säg till dig själv ”vänta nu, jag klarar det här. Jag behöver bara känna efter först.” När du väl fattar beslut som vem du ska leva med ”i nöd och lust” eller vilket arbete du ska satsa på så kommer det antagligen vara lite läskigt till en början. Du kanske känner att du står helt ensam i världen utan någon som håller dig i handen. Men påminn dig då om att du är din egen bästa vän och att du håller dig själv i handen. Blir det fel beslut så blir det. Men du har tagit det själv. Då kommer du att kunna fatta ett nytt beslut som kommer leda fram till något ännu bättre. Blir det rätt beslut från början så kommer du att bli ännu mer grundad och trygg i din intuition.

Att sluta be om råd handlar inte om att du aldrig mer kommer kunna be om hjälp eller be om andras perspektiv i en viss fråga. Det handlar om att du ska bli så trygg i dig själv så att du inte är beroende av det i varje situation och att du inte ber vem som helst. Det viktiga här är att välja ut personen med omsorg. Välj en person att prata med som lever det liv du vill leva. Om du har en kärleksrelaterad fråga, fråga då någon som du vet är väldigt kärleksfull och har många hälsosamma och kärleksfulla relationer i sitt liv. Välj alltså inte den bittra mostern som varit skild i 40 år och som inte ens har kärlek över till sina krukväxter. Du förstår poängen, fråga människor som lever den typ av liv du vill leva. Det kan vara mycket lärorikt att se hur de har kommit till den plats de är idag.