1. Släpp taget om fasaden

För att hitta den du verkligen är behöver du släppa taget om allt du inte är. Alla människor som levt några år på jorden har skapat, eller fått tilldelat, lager efter lager av fasader. Du kan tänka på det som att varje gång dina föräldrar ville att du skulle vara något eller någon du inte var, då skapades en fasad. De ville att du skulle vara glad när du egentligen var ledsen. De ville att du skulle vara artig, tyst, utåtriktad, speciell, blond, musikalisk, fotbollsintresserad eller vad det nu handlade om. En del av dessa saker anammade du och gjorde till en del av dig. Om de önskade saker av dig som verkligen var du så skapades ingen fasad och då är det ingen fara på just det området. Men många av idéerna våra föräldrar hade om oss har lett till att vi skapat en bild av vem vi är som inte stämmer. På djupet är vi fria själar som längtar efter att skapa och flyga fritt. Om du just i detta nu inte känner dig som en fri själ som längtar efter att skapa och flyga fritt beror det på just dessa lager av fasader som finns hos dig. En del är som sagt skapade av våra föräldrar. Men en del av fasaderna har vi skapat själva. När vi bestämt oss för att vi ska vara på ett visst sätt. Bestämt oss med hjärna och viljekraft snarare än med själ och hjärta.

Fasaden finns till för att den tror att den skyddar dig. Någon gång i ditt liv har du fått “kärlek” när du visat en fasad och någon gång har du inte fått kärlek när du varit dig själv. Det är därför du valt vägen med fasaden. Det kan till exempel handla om att du blivit bemött positivt i skolan när du varit ordentlig och duktig. Då blev du den ”duktiga” flickan eller pojken. Om du aldrig har ifrågasatt den här fasaden finns den kvar hos dig. Du kanske till och med sett den som en tillgång då du fått arbete, vänner och kärlekspartners med den. Men den här duktigheten ställer samtidigt till problem för dig. Du kanske har svårt att lämna arbetet i tid på eftermiddagarna, stressar för att hämta barn på dagis, vill vara alla till lags, orolig för att vad andra människor ska tycka om dig, ha ångest om du inte är perfekt. Som du ser finns det massor av negativa aspekter av just den här fasaden.

För att komma närmare den du verkligen är på djupet behöver du därför släppa taget om dina fasader. Jag har här bara tagit en typ av fasad för att illustrera men det finns nog lika många fasader som det finns människor. Eller ännu fler. Att släppa på fasaden kommer vara det svåraste du någonsin kommer göra för den kommer försöka överleva in i det sista. Men det finns ett sätt. Fasaden tycker inte om sanning. Det är ungefär som att vampyrer eller troll inte tycker om solsken. När du ser ditt liv med nya och sanningssökande ögon kommer fasaden att börja flagna. Du behöver göra det här med mycket kärlek då det är en känslosam process att gå igenom. Du kan börja med att se med sanning på ditt liv. När är det livet känns bra och när är det livet känns jobbigt? Det är början till att se vad du har för beroenden som jag berättar mer om i del 2.