2. Se dina beroenden

Att släppa taget om allt du inte är kan kännas som ett stort oöverskådligt projekt. Var ska jag börja? Hur vet jag vad som är jag och vad som är en fasad? För att ta reda på vem du är egentligen behöver du granska vad du har för beroenden. Ett beroende är något som du vill ha, som du kräver att få, och om du inte får det så mår du dåligt. Du kan ha både fysiska, känslomässiga och sociala beroenden. Dessa är ofta kopplade till varandra. Du kan till exempel vara fysiskt beroende av att röka men också koppla det till en känsla. Fysiska beroenden handlar om mat, alkohol, droger, sådant du stoppar i kroppen och som ger kroppen ett viss biokemiskt tillstånd.  Känslomässiga och sociala beroenden handlar om att du vill att människor ska bete sig på ett visst sätt för att du ska må bra. Du kanske är beroende av att känna dig trygg och vill att din partner ska vara på ett visst sätt så att han eller hon ger dig en trygg känsla.

Hur ska jag då veta vad som är ett beroende? Du kan börja notera hur du själv agerar och känner i vardagen. Varje gång du känner dig ledsen, arg, irriterad, rädd eller någon motsvarande känsla. Då är det ett beroende som inte blir mött. Om du till exempel inte får din cigarett, uppskattningen på jobbet som du hade räknat med, chokladbiten efter middagen, hur känns det då? Blir du ledsen och besviken, arg, eller stänger du av och känner ingenting? Här har du svaret att du är beroende av det som triggade dessa känslor.

Vad är då problemet med att ha beroenden som ”inte är så farliga”? Så länge du har beroenden kan du inte vara dig själv fullt ut. Du kommer alltid ha begär efter den där saken eller den där känslan som något eller någon ska ge dig utifrån. Det är speciellt problematiskt i relationer eftersom du vill att en annan människa ska se till att du mår bra. Alla människor har en fri vilja och så länge vi lever med våra beroenden vill vi påverka andra att vara på ett visst sätt för att vi ska ”må bra”. Det här är inte bara skadligt för oss själva utan för den andra människan som vi försöker påverka. Precis som du är en fri själ så är även människorna runt omkring dig det. Och så länge vi håller oss själva och andra fångna i beroenden av olika slag kan vi inte utvecklas till vår största potential. Det finns så mycket mer av livet och det blir mer glädjefyllt ju mer vi släpper på fasaderna och beroendena. Att göra saker från glädje och kärlek i stället för rädsla och krav. Det är två helt olika sätt att leva livet. Vilket sätt väljer du att leva?