3. Släpp taget om det trygga

Om du är nyfiken på hur det skulle vara att leva ett liv där du är helt centrerad och i linje med din själ, dina högsta önskningar och din inre röst. Då är du på rätt väg. Du har fått upp ögonen för att du har en fasad och att du har olika beroenden. Då är det dags att släppa taget om det trygga. Du behöver utmana dig själv gång på gång. Den trygga vägen har du redan vandrat. Den ledde dig hit idag. Du längtar uppenbarligen efter något mer. Den trygga vägen känns trygg och mysig när du får alla dina beroenden tillgodosedda. Men så fort du viker av från den här vägen kommer dina rädslor att triggas.

Om du insett att du är beroende av socker kan katastroftankarna dyka upp och skrämma dig. Tänk om jag aldrig mer kommer att få äta godis? Eller tänk om ingen någonsin kommer tycka om mig? Du är på helt rätt väg. Fortsätt bara framåt. Gå in i dessa känslor och förlös dem. Det vill säga. Hur skulle det kännas om du aldrig mer fick äta godis? Sorgligt? Som att en del av livet fattades? Det kan vara mängder av olika känslor och tankar som triggas. Känn hur det känns och fråga dig samtidigt vad som finns under dessa känslor. Varför känner jag mig så ledsen när jag tänker på att jag aldrig mer ska äta godis? Du kanske får ett svar som säger att du aldrig kommer kunna unna dig något, att du inte kommer kunna fira med socker, att du är rädd vad andra kommer att säga, att du inte kommer kunna slappna av och se på film i soffan med godispåsen, att du inte kommer känna dig älskad igen. Kanske har du använt godiset som ett substitut till riktig kärlek. Fortsätt känna efter och fortsätt fråga dig varför du känner som du gör. Det kommer ge dig svar och en förståelse för dig själv. Och naturligtvis kan det här exemplet handla om vad som helst som du är beroende av.

Vi kan ta ett annat beroende. Beroende av trygghet: Fråga dig själv varför det är så viktigt och hur du skulle känna om du inte fick trygghet av din partner, vad skulle hända med dig då? Hur känns det? Känner du att du måste få trygghet från en annan människa för att du inte är tillräckligt trygg i dig själv? Varför är du inte tillräckligt trygg i dig själv? Vad hände i din barndom som ledde till att du behöver bekräftelse av andra för att du ska vara trygg och må bra? Du fortsätter på samma sätt tills du kommer till en känsla som du verkligen kan känna och förlösa. Gråt, bli arg, skrik, känn känslan på djupet och förlös den. När du kommer till botten av ditt beroende så kommer du ha frigjort ditt beroende. Det finns inte längre kvar för att grunden till själva problemet är borta. Du har sörjt och gått igenom alla lager och du är ett steg närmare dig själv. Ditt riktiga jag.

Om du aldrig har arbetat på det här sättet med dig själv kommer det vara en ny och skrämmande väg till en början. Det kommer trigga mycket känslor när du avviker från din inarbetade väg. Men det kommer vara så mycket värt för dig själv och för alla du möter.