4. Släpp taget om kontrollen

Ett steg i att börja lyssna och höra din inre röst handlar om att släppa taget om kontrollen. Din inre röst kommer inte att komma på beställning om du domderar och dikterar vad den ska säga. Om du är van att få på ditt sätt och att det finns en viss ordning och kontroll i ditt liv. Då kan det hända att du behöver släppa lite på tyglarna för att din inre röst ska våga komma fram. Om din inre röst varit tyst en längre tid behöver den mycket kärlek och utrymme för att du ska börja höra den. Titta på var du har behov av kontroll i din vardag. Kan du släppa på något av dessa områden. Utmana dig själv genom att till exempel:

  • Laga mat utan recept, eller genom att experimentera med ett recept.
  • Prova att spela ett musikstycke utan noter och se vart det för dig.
  • Gå ut i skogen och skrik allt du kan.
  • Bjud hem vänner utan att städa innan.
  • Sätt dig med en pensel i handen och ett papper framför dig och låt penseln med färg fara över pappret utan mening och mål.
  • Lägg upp ett instagraminlägg utan filter.
  • Flödesskriv i en dagbok.
  • Gå hemifrån utan att se dig i spegeln.
  • Gå hemifrån utan att kamma dig eller sminka dig.

Vad du behöver göra för att släppa på kontrollen handlar om vad du är för person och vad du har för beroenden. Om du aldrig tittar dig i spegeln innan du går hemifrån så kanske du inte blir så utmanad av just den aktiviteten. Men om du i stället står 50 minuter och sminkar dig till perfektion så kanske det kan vara värt att prova. Se vad som händer. Vilka känslor dyker upp. Mår du dåligt? Bra, då är du något på spåren. Gå hem och arbeta dig igenom känslorna. Känn dem och fråga dig varför du mår så dåligt, fortsätt bearbeta nästa lager som kommer upp tills du åter igen kommit ner på botten och förlöst den underliggande känslan. Kanske var det så att du kände att du behöver ha så mycket kontroll i ditt liv för att din uppväxt var kaotisk. Eller kanske har du starkt kontrollbehov för att du annars förlöser ångest över att inte känna dig älskad. Det kan vara många anledningar och inom dig finns svaren. Genom att få syn på och känna dig igenom alla dessa lager av känslor kommer du bli fri. Det är inte gjort på en kvart så fortsätt bara jobba. Din själ kommer tacka dig.