6. Släpp taget om dina ägodelar

Nu när mycket har handlat om själslig utveckling i de tidigare avsnitten kan det verka märkligt att vi går in på något så världsligt som våra ägodelar. Men sanningen är att vi har en känslomässig koppling till varenda pryl vi äger. Vi kände en känsla när vi skaffade eller fick sakerna och det är en känslomässig anledning till att vi behåller dem. Det här avsnittet är bra också för att det bidrar med en mer handgriplig och tydlig plan för dig som vill släppa taget om det som tynger dig.

Det finns en rensningsmetod som kallas KonMari som fungerar livsomvälvande för människor. Metoden går ut på att rensa hela ditt hem, en gång för alla och att fokusera på det du vill behålla utifrån vad som skänker dig glädje. Samtidigt som du väljer ut vilka saker du vill behålla i ditt hem kommer du förändras på de inre planen genom att du får en tydlig vision över hur du vill leva ditt liv.  Jag rekommenderar alla att läsa om metoden som Marie Kondo har tagit fram i boken “Konsten att städa”. På engelska är titeln egentligen en bättre beskrivning av metoden “The Life-Changing Magic of Tidying Up” men innehållet är det samma.

Enligt metoden börjar du med att skapa en personlig målbild. Varför vill du städa ditt hem? är den övergripande frågan som du ska svara på. Svaret ska även innehålla frågan: Hur vill du leva ditt liv? Därefter städar du hela ditt hem efter kategorier. Först tar du fram ALLA kläder, sedan alla böcker, alla papper, allt som faller under kategorin övrigt och till sist minnessaker. Du tar upp ett föremål i taget och utan att tänka så noga ska du känna efter. Fråga dig själv ”utstrålar den här saken glädje?” Om svaret är ”ja” då ska du behålla den. Är svaret ”nej” ”jag vet inte” ”jag har ju fått den av mormor så jag måste behålla den”. Då är det dags att låta saken få gå vidare till återbruk eller återvinning.

Att KonMari fokuserar på känslan i sakerna och att bara behålla det som ger dig glädje kommer hjälpa dig att öva upp din magkänsla. Gång efter gång kommer du fråga dig själv hur du känner inför ett visst föremål. Till slut har du övat upp din magkänsla och din intuition så väl att du börjar göra val i vardagen efter den här metoden. Förutom att du får ett hem som utstrålar glädje och balans kommer du även lära dig känna om en viss aktivitet eller relation skänker dig glädje. Och om den inte gör det kommer det bli svårare och svårare att hålla fast vid dessa aktiviteter och relationer. Då vet du att det är dags att släppa taget. Du kommer bli fri och lätt som en fågel.