Stärkande symboler

Visste du att hjärtat slår snabbare i rum som är målade i rött jämfört med rum som är blå? Även hjärnan aktiveras i röda rum och blir lugn i blå. Allting runt omkring oss påverkar oss – både fysiologiskt och psykologiskt. 

soroush-karimi-507824-unsplash

När vi arbetar med stärkande symboler väljer vi aktivt att omge oss med saker som påverkar våra tankar och känslor på ett sätt som stödjer det vi vill uppnå i rummet – och i livet. Symboler i köket kan till exempel vara kokböcker, bilder på mat, fotografier på nära och kära när ni samlats till en middag, ett runt matbord som står för ett demokratiskt samtal. Det kan också vara bra att veta att orange stimulerar aptiten och att blått får oss att äta mindre. Behöver du gå ner i vikt kommer den blå färgen att stötta dig, men har du svårt att få i dig tillräckligt med mat är det bättre att ha orangea inredningsdetaljer. Eftersom köket är ett aktivt rum där du behöver vara vaken ska du inreda med udda antal av olika föremål. Det håller hjärnan igång. Om du till exempel har blomkrukor i fönstret är det bättre att det är tre stycken än att det är två. När vi kommer till sovrummet är det precis tvärt om. Där är det bättre att ha saker i jämnt antal eftersom det ger ett mer vilsamt intryck.

anne-marie-pronk-575387-unsplash

I sovrummet vill många människor stärka kärleken. Om du vill vårda din parrelation eller längtar efter tvåsamhet är det bra att ha saker i par. Det vill säga två blomkrukor i fönstret, två lika stora sängbord med varsin bordslampa, tavlor med kärlekspar (det kan vara du och din partner, men det kan även vara ett par svanar eller något annat som du förknippar med livslång kärlek). Vi tar in symbolerna på ett undermedvetet plan och när vi valt ut dem med omsorg kommer de att hjälpa oss att uppnå det vi vill i livet. Eftersom vi ska vila och sova i sovrummet är det bra att måla väggarna i kalla färger – nyanser med undertoner av blått eftersom det blir vilsamt för hjärnan. Det är också bra att inte ha för mycket småsaker framme som pockar på uppmärksamhet och triggar igång hjärnan.

nik-lanus-41808-unsplash